Stranica: naslov HTML

Savjeti

Česta pitanja i odgovori

Ovdje možete naći odgovore na najčešća pitanja koja nam postavljate upravo Vi.
Ukoliko Vam je potreban bilo kakav drugi savjet ili odgovor na pitanje prilikom kupoprodaje nekretnine kontaktirajte nas putem e-mail adrese ili telefonom.
Sva navedena pitanja su u skladu s aktualnim zakonom te redovno aktualiziramo sve nove informacije vezane za kupoprodaju nekretnina.

Što je to nekretnina?

Nekretnina je čestica zemljine površine, uključujući i sve što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje (prije svega zgrada, kuća, i sl.) Trava, drveće, plodovi i sve uporabljive stvari koje zemlja rađa na svojoj površini dijelovi su te nekretnine sve dok se od zemlje ne odvoje. Što je na površini zemlje, iznad ili ispod nje izgrađeno, a namijenjeno je da tamo trajno ostane, ili je u nekretninu ugrađeno, njoj dograđeno, na njoj nadograđeno ili bilo kako drukčije s njom trajno spojeno, dio je te nekretnine sve dok se od nje ne odvoji.

Tko određuje vrijednost nekretnine?

Prodajnu vrijednost nekretnine određuje prodavatelj,zavisno od kretanja cijena na određenom području i zavisno od ponude/potražnje na istome.Tržišnu vrijednost nekretnine određuje porezna uprava prema svojim “tablicama”, dok vrijednost nekretnine za realizaciju bankovnog kredita određuju ovlašteni procjenitelji.

Mogu li strani državljani kupiti nekretninu u Republici Hrvatskoj?

1. veljače 2009. za državljane i pravne osobe iz država članica EU ukinuti su posebni uvjeti (uzajamnost/reciprocitet i suglasnost ministra nadležnog za poslove pravosuđa Republike Hrvatske, ako zakonom nije drukčije određeno) te su oni izjednačeni s državljanima RH glede stjecanja nekretnina.
Strancima koji nisu državljani neke od država članica EU za kupnju nekretnine u Hrvatskoj potrebna je suglasnost Ministarstva pravosuđa, koju mogu dobiti samo državljani onih zemalja s kojima Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o reciprocitetu. Stranim državljanima izvan EU koji u RH imaju otvorenu tvrtku, nije potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, te oni mogu na ime tvrtke kupovati nekretnine u RH.

Tko sve može prodati nekretninu u Republici Hrvatskoj?

Svaki vlasnik koji je svoje vlasništvo može dokazati upisom u zemljišnu knjigu ili nekim drugim pravnim slijedom. Pravo na prodaju nekretnina stječe svaki prodavatelj bez obzira na državljanstvo.

Gdje se ovjerava kupoprodajni ugovor i tko to čini?

Potpis na kupoprodajnom ugovoru ovjerava samo prodavatelj i to u Republici Hrvatskoj kod javnog bilježnika.

Što je predugovor i kada se potpisuje?

Sklapanjem predugovora o kupnji nekretnine ugovorne strane preuzimaju obavezu sklopiti glavni ugovor u određenom roku. Predugovor obavezuje cijenu i obvezu na sklapanje glavnog ugovora, te predaju nekretnine u vlasništvo kupca. Ukoliko se u trenutku sklapanja predugovora isplaćuje kapara, kao znak da je predugovor sklopljen, ugovor se smatra sklopljenim isplatom tog iznosa.

Koliko iznosi isplata kapare?

Iznos kapare utvrđuje se dogovorom a to je najčešće 10% od kupoprodajne vrijednosti nekretnine.
Kapara se u slučaju ispunjenja ugovora mora vratiti ugovornoj strani koja ga je dala ili uračunati u ispunjenje obaveze.

Što su zemljišne knjige?

Zemljišne knjige (gruntovnica) su javne knjige (registar) u koje se upisuju nekretnine, vlasništvo i druga stvarna prava na nekretninama te određeni drugi odnosi relevantni za pravni promet nekretninama. Zemljišne knjige uživaju javnu vjeru i imaju dokaznu snagu javnih isprava.

Tko plaća porez u prometu nekretninama?

Domaće i strane fizičke ili pravne osobe izjednačene su glede plaćanja poreza na promet nekretninama ako drugačije nije utvrđeno međunarodnim ugovorom.
Porez plaća stjecatelj nekretnine u iznosu od 3% od tržišne vrijednosti nekretnine.

Kada treba uplatiti porez u poreznoj upravi?

Porezni obveznik(kupac) mora prijaviti Poreznoj upravi na području gdje se nalazi nekretnina u roku 30 dana od nastanka porezne obveze. Nakon što porezna uprava dostavi rješenje stjecatelju nekretnine, on ju je dužan platit u roku 15 dana.

Trebate li angažirati odvjetnikaprilikom prodaje nekretnine?

Za sklapanje kupoprodajnog ugovora, kao i postupak uknjižbe prava vlasništva, nije potreban odvjetnik. Osoba može sama sklopiti ugovor, kao i predati zahtjev za upis prava vlasništva nadležnim institucijama. Ukoliko ipak odlučite angažirati odvjetnika njegovi troškovi određuju se prema Odvjetničkoj tarifi.

Kada potpisujete ugovor o posredovanju s agencijom za nekretnine?

Ugovor o posredovanju potpisujete prilikom razgledavanja prve nekretnine

Kako će te znati da ste ukazali povjerenje licenciranoj agenciji za posredovanje u prometu nekretninama?

Svatko ima pristup javnom registru gdje su upisane licencirane agencije za posredovanje u prometu nekretnina. Isto tako možete provjeriti da osoba koja posreduje ispunjava sve zakonom propisane uvjete je provjera u Imeniku agenata posredovanja u prometu nekretninama pri HGK koji je također javan.
Angažiranjem licenciranog agenta svaki će kupac, odnosno prodavatelj dobiti maksimalno profesionalne i točne informacije o predmetnim nekretninama, izbjeći moguće malverzacije te maksimalno osigurati svoju investiciju bilo da se radi o kupnji ili prodaji nekretnine.

Zašto raditi sa licenciranom agencijom za nekretnine?

Puno je razloga zašto bi trebali radi vlastite sigurnosti angažirati agenciju za posredovanje u prometu nekretnina. Agencije surađuju sa stručnim institucijama i osobama poput arhitekata, odvjetnika, sudskih vještaka, uredima za prostorno uređenje i graditeljstvo što je garancija profesionalne usluge i dobrog savjeta. Također, agenti su upoznati s problematikom vezanom za posredovanje koja se odnosi na način preuzimanja nekretnine, uknjižbe u zemljišne knjige, ishođenje kredita, brisanje hipoteka i ostalo. Sva ova iskustva i znanje štede Vaše vrijeme i novac ali prije svega Vam daje sigurnost od raznih malverzacija na tržištu nekretnina.

Što sve radimo za Vas?

Osim što Vam pronalazimo željenu nekretninu, agencija se treba pobrinuti i za pravnu stranu; prikupljanja dokumenata, pisanja ugovora, ovjere, primopredaje i uknjižbu vlasništva, savjetodavne usluge o tržišnoj vrijednosti nekretnina, sređivanja stanja u zemljišnim knjigama i katastru, ishođenje raznih dokumenata i dozvola, prijepis režijskih troškova, izrada kupoprodajne dokumentacije, upućivanje na odvjetničke i procjeniteljske usluge.

Koliko iznosi agencijska provizija?

Ugovorna strana koja zatraži posredovanje agencije za promet nekretninama istoj plaća posredničku proviziju u visini od 3% + pdv od ugovorene kupoprodajne cijene.

© 2016 DOMINO REAL ESTATE d.o.o. - sva prava pridržana
Web by: NEON STUDIO Powered by: NEKRETNINE1.PRO
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti te anonimizirane statistike pristupa. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.